2002: Pepper på Internat Engholm

Den 24.04.2002

En hilsen fra Engholm, Internatet for ponyer & heste.


I stedet for at holde vores årlige "Åbent Hus" arrangement på internatet i maj, har vi i år, ved hjælp af sponsorer, valgt at frikøbe en pony fra en tilfældig sjællandsk hestehandler i den grå/sorte zone. Det har vi valgt for at statuere endnu et eksempel på den vanrøgt, mishandling og idioti der finder sted hos dette tåbelige, simple, karakterafvigende folkefærd.

Valget var svært i al elendigheden der mødte os ved besøg hos disse hestehandlere. Ponyer og heste stod tætpakkede i spiltove i små mørke stalde, bundet i kobindsler, eller i gamle svinehuse med gennemsnitlig 3 stk i hvert hus, eller i træskure mere eller mindre faldet sammen. Sågar en campingvogn bar tydelig præg af, at være brugt som ponyopbevaring. Et sted var 6 halvstore ponyer og to heste bundet op på staldgangen, "man" havde ikke plads andre steder! Et andet sted gik 6 heste i løsdrift. Denne løsdrift bestod af to spiltove med så meget møg, at end ikke en shetlandspony kunne stå oprejst. Den tilhørende fold var på ca. 30 x 30 m, uden læmuligheder, og naturligvis eet stort ælte. Et helt tredje sted stod en brunstig hoppe i en lille boks sammen med en hingst. Hoppen havde flere væskende sår, hingsten stod i et hjørne og rystede sit store hoved, har "ved spring" uden tvivl ramlet hovedet mod loftbjælkerne.

Ved gentagne besøg efterår/vinter disse steder har der ikke været strøelse, vand eller foder til rådighed. Et par gange kunne man være heldig at få øje på lidt gammelt morgenbrød. Dyrene var enten apatiske eller meget urolige. På det sted med svinehusene var der stor uro, bidden og sparken, det var tydeligt, at dyrene havde svært ved at finde en rangorden på så lidt plads, samtidig med den omsætning af dyr der hele tiden foregik.

Bortset fra nyankomne ponyer/heste, som stod med et frisk/vågent udtryk og ved godt huld - solgt af naive ejere - var dyrene alle steder tydelig underernærede.

2002: Pepper på Internat Engholm

Pepper ved ankomsten til Internat Engholm.

Kværke, lungebetændelser, ringorm, muk, bylder, øjenbetændelse, lus, skab og heraf tottet pels - fedtet godt ind i materie fra betændte sår - var hverdagskost. Ved vores mange undrende/kritiske spørgsmål om f.eks. hvorfor de ikke tilkaldte dyrlæge, udtalte en hestehandler: "De stærkeste overlever"! Føj for en tankegang!

Vi valgte en shetlandspony, vallak, ca. 4 år, som vi vidste havde stået hos samme hestehandler hele vinteren. Han fik hurtigt navnet Pepper, fordi han havde viljen til overlevelse. Han var voldsomt underernæret, ildelugtende med store kager af møg i pelsen og på benene hang "guirlander" af sammenpresset jord nok så hyggeligt og smældede hver gang han tog et skridt. Han var ekstremt angrebet af orm, skabmider og lusPepper i behandling for lus og skab.

Ved ankomsten til internatet, blev han naturligvis tjekket/behandlet af dyrlæge, og vores kinisiolog satte ham i behandling for svamp, og i en højdosis af vitaminer. Han startede med 8 små måltider i døgnet bestående bl.a. af havre, gulerødder og wrap, varm Irish Mash og naturligvis halm ad libitum.

De første dage havde Pepper det psykisk meget svært. Han for sammen ved hurtige bevægelser, og fik vi listet en grime på ham - begyndte han at ryste over hele kroppen. Han var forfærdelig hovedsky, og første gang han så et træktov, for han over i fjerneste hjørne af boksen. Når han fik sit foder slugte han det - vel af frygt for, at nogen skulle tage det fra ham.

Hans boks blev efterhånden hans trygge base, her var fred og ro, foderet blev serveret på bestemte tidspunkter og de tobenede hverken slog, sparkede eller råbte højt. Efter 2. aflusning kom han på "egen" fold, hvor han en rum tid stille stod og betragtede landskabet og de andre ponyer og heste, for så pludselig at udføre et par "forkølede" rejehop og småtrave rundt i folden med let løftet hale. Det var en bevægende oplevelse!

Han har nu været hos os et godt stykke tid. Han er ikke længere et "misfoster" at se på, og han bobler af livsglæde. Selvtilliden blomstrer, og kan han komme til det, bider han lystigt i vores træsko, træder på os, og har uden tvivl den største lyst til at springe op i favnen på os. Skulle børn omgås ham nu, ville han påføre dem skader!

Pepper i sin gode boks på Internat Engholm. Pleje, behandlinger, godt foder m.v. har gjort underværker.

I den periode, hvor Pepper skulle fodres om natten, satte jeg mig tit hos ham i halmen. Mange tanker er tænkt i disse stunder. De makabre billeder på nethinden fra besøgene hos hestehandlerne i den gråsorte zone igennem efterår/vinter, passerede revue! Hvorfor mishandler og vanrøgter disse afstumpede, primitive mennesker - totalt blottet for moral - deres ponyer og heste som noget naturligt og uundværligt? Overtræder Dyreværnsloven i en sådan grad, at det burde give lange fængselsstraffe.

De avler fuldstændig hæmningsløst, (rævene nyder godt af en del dødfødte føl), svindler med registreringspapirer, slagter rituelt, sælger halekuperede hunde (hunde der ikke må kuperes iflg. Lov af 1993) importerer/eksporterer ind og ud over landets grænser uden at erkende risikoen - i disse tider - for spredning af mund & klovsyge.

Hvorfor er dette folkefærd fredet? Hvornår stoppes dette dyrplageri? Det er åbenbart et must for dette skrupelløse folkefærd, at vanrøgte deres dyr, de gør det jo i fuld offentlighed uden den mindste tøven, og uden den mindste erkendelse af, hvilket helvede de slæber deres ponyer, heste og andre dyr igennem. Har de overhovedet tilladelse til at handle med dyr? Hvis ja, hvorfor føres der så ikke tilsyn med dette svineri?

Er de store dyreværnsforeninger helt uvidende, eller lader de bare de små foreninger, med de små midler, om det beskidte arbejde? Det er ellers et sandt eldorado, at bevæge sig i! Her er virkelig noget at tage fat på!

Heste & kræmmermarkederne er startet landet over.

Ponyer og heste hentes nu frem fra vinterens elendighed, mases sammen på primitive transporter for, sommeren igennem, hver uge, at "opleve" marked efter marked over hele Danmark, bundet til bilen i høj solskin uden vand. Byttes "internt" imellem hestehandlerne, mases sammen på ny i en anden transport, hjem til en anden stald, hvis "man" ellers husker at læsse af lige den dag!!

Dorte Poulsen
Internat Engholm


Udskrevet fra http://www.hesteinternatet.dk d. 27. Maj 2018  05:23:23