Profile index



Om foreningen
Ide og formål


Søg: 

Foie gras

Foie gras er endnu et af menneskets fantasifulde påfund, i en lang linie af grusomheder mod dyr.

Betegnelsen foie gras lyder ganske tilforladeligt. Især hvis man ikke er franskkyndig! Oversat til dansk betyder det fedtlever.

Foie gras er forbudt at producere i Danmark men må gerne importeres - der skal jo være lidt for enhver smag!

Det drejer sig om en dødelig sygdom - fedtlever -som man påfører udvalgte gæs og ænder.

At fedtlever i sig selv skulle være en delikatesse, det skal man vist være i en vis (over)klasse for at mene.
Fedtlever er en grå/hvidlig blævrende masse. Mums!!

Det lyder klamt, og det ser ulækkert ud. Hvordan det smager skal jeg ikke kunne sige. Har aldrig smagt det - og skal heller aldrig smage det.
Ikke desto mindre er det tilsyneladende en eftertragtet spise.
Man er NOGET, hvis man enten spiser eller handler med FOIE GRAS

Opskriften er denne:
Anden/gåsen tvangsfodres op til 3-4 gange om dagen men kogt majsgrød.
Et rør stikkes ned i halsen på dyret, og grøden presses igennem, ofte ved hjælp af trykluft.
Det sker at røret stikker hul på halsen - med stor smerte for dyret.
Man sætter en elastik omkring halsen, så grøden ikke kastes op igen.
Den ekstra energi, som fuglen tvinges til at indtage, oplagres som fedt i leveren- heraf navnet fedtlever, og fuglen udvikler en lever der er 6-10 gange større end en normal lever. Det er dette produkt mange betegner som en delikatesse.

Tvangsfodringen foregår over en 2-3 ugers periode, hvor dyrene håndteres meget voldsomt og holdes i små bure, hvor de ikke kan røre sig for ikke at forbrænde det dyrebare fedt.
Mange af fuglene dør af en sønderrevet hals eller ødelagt mave.

Som en ekstra bonus, kan man plukke dun af de i forvejen forpinte dyr, og er man rigtig heldig kan man nå at plukke dem et par gange.

Man må formode, at selve slagteprocessen kommer som en velsignelse for de stakkels dyr, selv om det absolut heller ikke er for svage sjæle at overvære.

Foie gras skrog - altså restproduktet efter at den dyrebare fedtlever er flået ud - kan købes for omkring 49 kroner i supermarkederne - velbekomme!

Foie gras

 


[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89