Profile indexOm foreningen
Ide og formål


Søg: 

2001: Rømø Ranch - Vi er ALLE forpligtede

Skrevet af Marianne Smedegaard, Ribe.

Bragt i "Hestebladet" januar 2001

ALLE mennesker er forpligtede til at give dyrene værdige levevilkår, og ALLE er vi forpligtede til at angive den eller de, der ikke overholder simple hensyn til dyrs behov og pleje. Der skal ikke ses på, om naboskabet skal bevares, eller om det er "for meget", hvis det er familiemedlemmer, arbejdskollegaer o.sv., o.s.v. Der skal egentlig kun tages bestik af, om dyr i almindelighed behandles værdigt og i overensstemmelse med de basale forhold, der skal forefindes, hvor dyr er.

Heste er "elsket" over alle grænser af børn og voksne i vid udstrækning , og man forbinder deres eksistens med konkurrencer, avl, profit, hygge, skovture, fremvisninger, prestige o.s.v., og hestens mangfoldige evner til at tilfredsstille menneskets behov overstiger noget andet dyrs ydeevne i menneskets regi. Dette venskab dyr/menneske imellem burde bestå af ene solstrålehistorier, men virkeligheden er en ganske anden, og på medaljens bagside er der kun eet offer, nemlig hesten.

At anskue på verdensplan er altid en stor mundfuld, hvad end man vælger af emne, men vi kan også roligt blive på egen grund, når vanrøgt, mishandling samt uansvarlig omgang med heste skal trækkes frem. Dyrs ret i almindelighed i Danmark er lavt prioriteret, og det er en skamplet på et velfærdssamfund, der faktisk er kendt for fine avlsheste og høje placeringer i ridekonkurrencer etc. Mange heste i dette land kan ikke tåle dagens lys, til trods for landets foderressourcer og rige muligheder for både dyrelægetilsyn og arbejdskraft. Vanrøgt og ligegyldighed florerer livligt for øjnene af os, og det kan køre i årevis uden at nogen griber ind.

Eksempelvis "Rømø Ranch" kan trækkes frem. Her er en stor samling heste og ponyer i alle aldre stuvet sammen hele sommersæsonen til "glæde" for et utal af uvidende turister, der uden hensyn og ridebegreber kan tordne ud på en kilometerlang sandstrand, for derefter at aflevere en utilfreds og måske gammel hest, til næste ventende turist, der ikke besidder evnen til at vurdere, om dyret muligvis kunne trænge til vand eller et hvil. Hvad skal der mon til for at vække almen omsorg set med dyreøjne? Denne profitjæger, Jens Beier Clausen, kan så efter sæsonen bruge vinteren på at tælle sine judaspenge, alt imens de "leveringsdygtige arbejdskammerater" kan gå en trang vinter i møde med kulde og regn og en slagterseddel hængende over hovedet, en beskidt transport mod Tyskland, en kugle for panden ved endestationen .... eller måske en pinefuld død inden, fordi de trætte ben ikke kunne bære rejsen til ende.

Dyrene kan også blive udlånt til familier, der ønsker lidt adspredelse for vinteren. Hvorhen rejsen går er ikke vigtigt! Om der er læ for vinteren er ikke vigtigt! Men een ting er vigtigt, Jens Beier Clausen skal have sine penge på bordet, inden hesten forlader sit "trygge" hjem. Hvilken fin helgardering for dyrets tarv og skæbne.

Hesten bliver gammel og svagelig ligesom vi mennesker, tænk på det, alle I, som vender ryggen til misrøgt og dårlige forhold.

Hesten har tjent mennesket alle dage, den er leveringsdygtig, som intet andet dyr. Mennesket er en streng herre, men ALLE har vi en forpligtelse, uanset konsekvenserne. I fællesskab kan vi hjælpe mange ulykkelige heste - og dyr i almindelighed - men det kræver årvågenhed, og det kræver begrebet, der kaldes almen omsorg for dyrs rettigheder.


[ Tilbage | Print | Send til en ven ]

Emner
Arrangementer
Artikler og breve
Billedgalleri
Digte og kloge ord
Fra det virkelige liv
Gode råd om dyrevelfærd
Høringssvar
KATTENS DAG.
Love og bekendtgørelser
Offentlige kontakter
Vores årsmagasiner


Hesteinternatet af 1999 • Tlf. 40 37 16 89